Basvuru Kosullari
Almanya`da yüksek öğrenim için başvuru yapmak isteyen öğrencilerin yerine getirmeleri gereken öncelikli şartlar var. Bunlar:
• Türkiye`de ÖSYM tarafından bir yüksek öğrenim programına yerleştirilmek veya yüksek lisans için dört yıllık bir bölümden mezun olmak / olabilir durumda olmak
• Türkiye’de kazandığınız veya okuduğunuz alanda kalarak başvuru yapmak
• istenilen düzeyde Almanca veya İngilizce bilgisine sahip olmak ve bu dil bilgisini de sertifikayla belgeleyebilmek.
TestAS Sınavı 2012 / 2013
Yabancı Öğrenci Adayları için ücretsiz TestAS Sınavı
TestAS Sınavı dünya çapında 200’ü aşkın sınav merkezlerinde uygulanıyor ve Alman üniversitelerine yabancı ülkelerden başvuruda bulanacak adaylar içersinden en uygun ve yatkın öğrencileri saptama olanağı sunuyor. TestAS Sınav sonucunu görmek isteyen üniversitelerin çoğu başarılı bir sınav sonucunu başvuru aşamaşında artı puan olarak değerlendiriyor. Bunun sonucunda da başvuruda bulunan öğrenci adayının istediği bölüme girme şansı artıyor. Ayrıca bu sınav öğrencinin kendisi için de bir değerlendirme olanağı sağlıyor.
2012 / 2013 için belirlenen TestAS sınav takvimi:
TestAS 2012 |
|
Samstag, 27. Oktober 2012 |
TestAS 2013 |
|
Mittwoch, 20. Februar 2013 |
TestAS Sınavına Türkiye’de ücretsiz olarak Çukurova Üniversitesi Adana, Goethe Enstitüsü Ankara ve İzmir, Atatürk Üniversitesi Erzurum ve Marmara Üniversitesi İstanbul’da girebilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi için http://www.testas.de web sayfasını ziyaret
edebilirsiniz.
Basarili bir basvuru dosyasinda Almanya'daki üniversiteler tarafindan genelde istenilen belgeleri burada bulabilirsiniz:
• Başvuru Formu / Online Başvuru Formu (imzalamayı unutmayın!)
• Dil Yeterliliği (programın belirttiği ölçüde ve geçerli sertifikayla)
• Lise Diploması
• Bachelor / Lisans için: Lise Not Dökümü / Transkript
• ÖSYM Sonuç Belgesi
• Master / Yüksek Lisans için: Üniversite Transkript
• Master / Yüksek Lisans için: Üniversite Diploma
(duruma göre Öğrenci Belgesi veya Geçici Mezuniyet Belgesi de olabiliyor)
• Ayrıntılı CV / Özgeçmiş
• Niyet Mektubu / Statement of Purpose / Bewerbungsschreiben veya
Motivationsschreiben
• Öğretmenlerden / Üniversite Hocalarından Referans Yazıları
(kapalı zarf içersinde, İngilizce veya Almanca)
• Staj ve diğer sertifikalar
• Bazı üniversiteler pul masraflarının karşılanmasını isteyebilir Bunu "Uluslararası C
Cevap Kupon”larıyla merkezi postanelerden temin edebilirsiniz.
Bunların dışında başvurmayı düşündüğünüz okulların daha ayrıntılı belgeler isteyebileceklerini de göz önünde bulundurun ve mutlaka web sayfalarını inceleyin!
Belgelerinizi olabildiğince Almanca veya İngilizce olarak düzenletin. Aslı Türkçe olan belgelerde ise çeviri işlemi yapılması gerekiyor:
- Yeminli Çeviri
- Yeminli Çevirmenin bağlı bulunduğu noterden çeviri onayı
- Kaymakamlık veya Valilikten "Apostille Tastiği” (belgenin uluslararası geçerlilik
kazanmasını sağlıyor)
Çeviri konusunda merkezimizden daha ayrintili bilgi alabilirsiniz.
ALMANYA'DA YÜKSEK ÖĞRENIM GÖRMEK ISTEYEN ADAYLAR IÇIN BILGILER
(Bu bilgiler aktüel değildir, genel fikir vermek amacıyla burada yer almaktadır.)
Almanya'da eğitim için aktüel bilgiler!!!
On-line başvuru ve bilgi için: Uni-assist
Aranılan koşulları yerine getiren her öğrenci Almanya Federal Cumhuriyetinde öğrenim görebilir.
Başvurular için gerekli ön koşullar
Kural olarak 11 yil süren düz liselerden veya meslek liselerinden mezun olanlar Türkiye' deki ögrenci seçme sinavinda (ÖSS) basarili olduklarini ve herhangi bir dört yillik örgün ögretime yerlestirildiklerini belgeledikleri takdirde Almanya' daki Studienkolleg ( hazirlik sinifi ) kabul edilebilirler. Yerlestirildikleri bölümler basvuru asamasinda baglayicidir. Yerlestirildikleri bölüm veya benzeri bölümler disinda basvuru hakkinda sahip degiller, istisnalar kaideleri bozmaz. Düz liseden basvurup kabul alan ögrenciler hazirlik siniflarinda orta düzey ve üstü Almanca bilgisi gereklidir. Ögrencilere burada alan dersleri okutulur. Hazirlik siniflari Fen, Tip ve Sosyal Bölümleri olmak üzere üç ana dala ayrilir. Bu bölümlerde haftada on saatini Almancaya, kalan sürelerini ise diger alan derslerine ayirmistir.
Eger ögrenci Türkiye' de hazirlik egitimi almissa ve ögrenimini 12 yilda bitirmisse, Türkiye'de de ÖSS'de dört yillik örgün ögretime yerlestirilmis ise dogrudan bir üniversite programina basvurabilir. Üniversitelerdeki ilgili makam yabancilar dairesidir (Akademisches Auslandsamt/International Office). Adaylarin basvurduklari bölümlere kabul edilmesinde yine Türkiye'de okumayi hak kazandiklari ögrenim programlari esas alinir.
Ögrenci eger Yüksek Lisans için basvuruda bulunmak istiyorsa bunun için de Türkiye'de 4 yillik bir Yüksek Ögrenim Kurumundan mezun oldugunu belgelemesi gerekmektedir. Lisans diplomasi olmadan üniversiteler kayit yapmamaktadir. Fakat tabii ki basvuruyu son sinif ögrencisi olarak yapabilirler.
Bunlarin disinda ögrencinin istenilen düzeyde Almanca veya Ingilizce bilgisine sahir olmasi ve bunu belgelendirmesi gerekmektedir. Her üniversite özerkligini korudugu için basvuru kosullarina her program için tek tek bakilmalidir.
Almanya`da basvurmak istenilen Üniversitelerin basvuru sartlari yerine getirildikten sonra önemli olan ögrencinin Almanya`da okumayi düsündügü Üniversitelerde Türkiye`de okudugu alanda kalarak bir program belirlemesi, bu programin kabul sartlarini ögrenerek basvuru dosyasini hazirlayip basvuru tarihini geçirmeden Almanya`daki Üniversiteye basvurmasidir.
Degerlendirmeler ve ögrenci seçimi tamamen basvurulan Üniversiteler tarafindan yapilir. Üniversitelerin ögrenci seçme asamalarinda önemli olan basvurulan programlarin sartlarini yerine getirmektir. Bunun yani sira stajlar, is tecrübeleri, not ortalamasi ve basarilar ögrencinin programa kabul edilmesi açisindan önemli rol oynar.
Önemli bir ayrinti da, Almanya'daki üniversiteler kendi bünyelerinde özerk olmalaridir. Yani Türkiye'deki Üniversiteler gibi YÖK veya ÖSYM gibi bir kuruma bagli degildirler. Dolaysiyla kendi ögrencilerini kendileri belirlerler ve kendi yönetmeliklerini kendileri olustururlar.
Klasik Alman egitim sistemindeki üniversiteler için yaz ve kis dönemi olarak iki basvuru tarihi belirlenmistir:
Yaz dönemi için (Nisan-Temmuz): 15 Ocak
Kis dönemi için (Ekim-Ocak) : 15 Temmuz
Türkiye'den alinan Lisans Diplomasi Klasik Alman Egitim Sistemi içerisinde yer alan programlarda Önlisans olarak degerlendirilir. Bunun disinda „International Degree Programmes“ adi altinda yürüyen programlar da ise Türkiye'den alinan Lisans Diplomasi Bachelor (BA) olarak degerlendirilir ve bu programlara Yüksek Lisans (MA) için basvuruda bulunulabilir.
Diger bazi bölümler için ön kosullar
Kontenjan kisitlamasi: Bazi bölümler için (Örn. Tip) ögrenci kontenjani ülke genelinde veya muhtelif üniversitelerde sinirlidir (Numerus Clausus). Bu bölümlerde ögrenci kontenjanlarinin %6 - %8'i yabanci ögrencilere ayrilmistir. Ögrenciler basari durumlarina göre (lise bitirme notu, üniversite sinavi ve üniversite ögrenimi sirasindaki basarilari) seçilirler. Bu bölümler için Almanca dil bilgisi basvuru sirasinda belgelenmelidir. Yetersiz Almanca dil bilgisi kabul edilmeme nedenidir.
Staj: Özellikle uygulamaya agirlik veren üniversiteler (Fachhochschule) ve bazi teknik bölümler için ögrenime baslamadan önce bir stajin tamamlanmis olmasi gerekmektedir. Bu konu hakkinda basvuruda bulunulacak üniversiteden bilgi alinabilir.
Müzik ve Güzel Sanatlar: Almanya'da müzik ve Güzel Sanatlar Fakülte olarak degil üniversite olarak hizmet vermektedirler. Müzik ve güzel sanatlara ait üniversiteler için özel kosullar geçerlidir. Bu okullara girebilmek için yollayacaginiz kendi çalismalariniz ve girisi sinavi ile yeteneginiz belgelenmelidir. Her üniversitenin basvuru kosullarina detayli bir sekilde bakilmalidir.
|
Studienkolleg (
Hazırlık Sınıfı ) :
11 yıllık liselerden veya meslek liselerinden mezun olan adaylar, Türkiye'deki üniversite seçme ve yerleştirme sınavını (ÖSYM) kazandıklarını ve yerleştirildiklerini belgelemeleri halinde (ÖSYS
sonuç belgesi) hazırlık sınıfına alınırlar. Bu adaylar, önce bir yıl boyunca lise eğitimine benzer bir eğitim alacakları "Studienkolleg" denen bu hazırlık okullarına kayıt yaptırmak ve burada eğitim
almak zorundadırlar. Bu bir yıllık eğitim sonunda yapılacak sınavı (Feststellungsprüfung) geçen adaylar üniversiteye devam etme hakkını elde edebilmektedirler.Sınava
sadece bir defa girmek mümkündür.
Eğer "Studienkolleg"e gitmek istemiyorsanız, Türkiye'de kazandığınız üniversitede en az iki yıl okumanız gerekmektedir. Ancak
ondan sonra Alman üniversitesine kayıt (yani yatay geçiş) yaptırabilirsiniz.
12 yıllık (Örn: Anadolu Liseleri, Alman ve Avusturya Liseleri, Özel Amerikan Robert Lisesi v.b.) genel liselerden mezun olanlar adaylar Türkiye'deki üniversite seçme ve yerleştirme sınavını
(ÖSYM) kazandıklarını ve yerleştirildiklerini belgelemeleri halinde (ÖSYS sonuç belgesi), ÖSYM sınavında yerleştirildikleri alanda yada buna benzer bir alanda Almanya'da doğrudan doğruya yüksek
öğrenime kabul edilebilirler.
Unutulmamalıdır ki; Öğrenci Türkiye'de üniversite seçme ve yerleştirme sınavında (ÖSYM) hangi branşı kazanmışsa Almanya'da da ancak o branşta
yada benzer bir branşta eğitim alabilir. Benzer dalda okumak için lütfen Almanya'daki üniversitelerle görüşün.
Üniversite sınavında iki yıllık Meslek Yüksek Okulları (MYO)yada Açık Öğretim Fakülteleri (AÖF) kazanılmış ise, Almanya'ya eğitime gidilebilmesi için Türkiye'de MYO yada AÖF'de kazanılan bölümün ilk iki yılının Türkiye'de okunması gerekmektedir. Ancak bundan sonra Almanya'ya eğitim için gidilebilir.
Almanya'ya eğitime gitmeden önce yeterli derecede Almanca bilgisine sahip olunmalıdır. Almanca dil bilgisi, Alman üniversitelerinde öğrenime başlamadan önce bir dil sınavı ile belgelenmelidir. Bu dil sınavı (DSH-Prüfung) kolay olmadığı gibi yalnızca bir kez daha tekrarlanabilmektedir. Sınavda başarılı olunamadığı takdirde, üniversiteye geçici olarak yapılan kabul de iptal olur ve üniversiteyede kesin olarak kayıt yapılamaz. Bu durumda bir sömestir sonunda üniversitede, Goethe Enstitüsünde veya başka bir kurumda Almanca dil kursuna devam edildikten sonra dil sınavı tekrarlanır.
Almanya'daki üniversiteler genelde MII veya MIII düzeyinde Almanca bilgisi istemekteler. Türkiye'de Almanca tedrisatlı okullardan (Alman Lisesi, Avusturya Lisesi yada Anadolu Liseleri) mezun
olanların okullarından Almanca bildiklerine dair alacakları yazılar genellikle Alman üniversiteleri tarafından yeterli görülmektedir.
Yada Ankara, İstanbul ve İzmir'deki
Alman Kültür Merkezlerinden dil seviye sınavından (en az ZMP yada ZOP) alınacak bir belge de genellikle kabul görmektedir.
Türkiye'deki Alman Kültür Merkezleri ve telefonları:
Ankara : 0312-419 56 92
İstanbul : 0212-249 20 09; 0212-249 45 82
İzmir : 0232-484 16 36
Kontenjan kısıtı (Numerus Clausus)
Belirli dallar için, örneğin tıp, diş hekimliği, iktisat, işletme, veterinerlik v.s. öğrenci kontenjanı ülke genelinde veya muhtelif üniversitelerde sınırlıdır (Numerus Clausus). Bu dallarda Alman
üniversitelerinde yabancı öğrenciler için % 6-% 8 arası bir kontenjan ayrılmıştır. Adaylar başarı durumlarına (lise bitirme notu, üniversite ortalaması, v.s.) göre seçilmektedirler. Bu dallar için
Almanca dil bilgisi başvuru sırasında belgelenmelidir. Yetersiz Almanca dil bilgisi kabul edilmeme nedenidir. Kontenjan kısıtı ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için lütfen Üniversiteniz ile
görüşünüz.
Staj
Bazı alman üniversiteleri kayıt yapmadan önce örneğin altı aylık bir ön staj yapılmış olmasını şart koşabilmektedir. Bu durumun da alman üniversitelerinden sorulması gerekmektedir.
Özellikle teknik yüksek okullarda olmak üzere bazı teknik bölümler için öğrenime başlamadan önce böyle bir stajın tamamlanması gerekmektedir. Konu hakkında lütfen üniversitenizden bilgi alınız.
Ayrıca Almanya'daki firmalarda ücretli yada ücretsiz staj yapmak mümkündür. Bunun için önce firmalar ile yazışmak, daha sonra da staj vizesi almak gerekmektedir. Almanya'daki firmaların branşlara göre adreslerini İstanbul'daki TÜRK ALMAN SANAYİ VE TİCARET ODASI' ndan (Tel.: 0212- 259 11 95 yada 96) öğrenebilirsiniz.
Fakat staj yapabilmek için mutlaka Almanca ya da İngilizcebilmek gerekmektedir.
Staj için ayrıca Türkiye'deki uluslararası staj komitelerine de başvurabilirsiniz:
AIESEC (Tel.: 0212-249 71 73; 0212- 245 61 57) işletme, iktisat veya iktisadi idari bilimler dallarında okuyanlara,
IAESTE (Tel.: 0212-285 60 64) fen bilimleri, mühendislik, ziraat ve ormancılık dallarında okuyanlara,
staj konusunda yardımcı olmaktalar. Yanlız bu komiteler staj yapmak isteyenleri önce muhakkak dil, genel kültür ve branş sınavlarına tabi tutmaktadırlar.
Müzik ve Güzel Sanatlar Yüksek Okulları: Müzik ve güzel sanatlar yüksek okulları için özel koşullar geçerlidir. Güzel sanatlar veya müzik dallarında okumak isteyen adaylar Türkiye'deki üniversite sınavını kazanmış olsalar dahi alman üniversitelerinde ayrıca bir özel yetenek sınavına girmek zorunda kalabilirler. Detaylı bilgi için lütfen üniversitenize başvurunuz.
Türk üniversitelerindeki öğrenimin tanınması
Genel:
Türk üniversitelerindeki başarılar Alman üniversiteleri tarafından dikkate alınmaktadır. Almanya'da üniversiteye kaydolurken, Türkiye'deki üniversite öğrenimindeki başarılar ve alınan dersler ibraz
edilmelidir. Ancak Almanya'daki üniversitelerde öğrenim tamamen farklı bir sekilde düzenlenmiş olup, kısmen farklı ders içerikleri talep edilmektedir. Türkiye'deki "lisans" genellikle
Alman "önlisansına" denk sayılmaktadır.
Bu nedenle Türkiye'deki üniversitelerden mezun olan adaylar genelde Alman üniversitelerince üniversite mezunu sayılmayıp,ön lisans mezunu sayılmaktadırlar. Yani Türkiye'de okunan dört senenin iki senesi Alman üniversitelerince kabul görmektedir. Bu nedenle Alman üniversitesi yatay geçiş ya dayüksek lisans yapmak isteyen öğrencilerin Almancaya tercüme ettirilmiş not dökümlerine (transkript) bakarak fark derslerini vermelerini istenmekte ya da öğrencileri Türkiye'dekinden daha alt bir sömestreden üniversiteye kabul etmektedir.
Master:
Türkiye'deki "Master" (Yüksek Lisans Diploması) Almanya'da genellikle üniversite diplomasına (Diplom - Examen ) eş sayılmaktadır.
Doktora:
Almanya'da doktora için önkoşul genellikle Türk Yüksek Lisans Diploması veya Almanya'da üniversite bitirme sınavını (Examen) vermiş olmaktır. Ancak bunların dışında
herşeyden önce danışmanlık yapacak bir Alman profesör veya üniversite enstitüsü ile irtibat kurmak ve bir danışman bulmak gerekmektedir. Doktora çalışmasına danışmanlık yapacak bir kişi bulduktan
sonra başvuru işlemlerinin yapılması uygundur.
Alman üniversitelerinden mezun olanlar ise, gerek Almanya'da gerekse Türkiye'de (Türkiye'de yüksek lisans okumadan) direkt doktor eğitimine başlıyabilirler.
Yurtdışından alacağınız üniversite diplomanızın Türkiye'de yüksek lisans diplomasına denkliğinin yapılabilmesi için, okuyacağınız üniversitenin en az 10 sömestirlik (yani beş yıllık) olması gerekmektedir. Ancak bu tür üniversitelerden alınacak diplomaların YÖK tarafından yüksek lisans diploması olarak denkleşterilmesi sözkonusudur. (03.03.1997 tarih ve 97.7.440 sayılı YÖK Yürütme Kurulu Kararı)
Alman üniversitelerine son başvuru tarihleri
Almanya'daki üniversitelere başvuru için iki tarih belirlenmiştir.
Yaz dönemi (Nisan-Temmuz) için 15 Ocak;
Kış dönemi (Ekim-Ocak) için 15 Temmuz
Başvuru ve istenilen belgeler bu tarihlere kadar gitmeyi arzu ettiğiniz üniversitenin yabancı öğrenciler dairesinin eline geçmiş olmalıdır. Aksi takdirde başvurunuz dikkate alınmayacaktır. Çıkabilecek bazı sorunları süre bitiminden önce açıklığa kavuşturmak maksadıyla, başvurunuzu mümkün olduğunca erken gönderiniz.
Almanya'daki üniversitelere bazı branşlar için sadece kış dönemine başvuru yapılabilmektedir. Bu branşları Alman üniversitelerinden sorunuz.
1999 yılından sonra oluşan yeni sınav sistemine göre ÖSYM sınav sonuçları Temmuz ayı sonunda ve yerleştirildiğinize dair sonuçlar ise Eylül ayı içerisinde belli olmakta ve bu yüzden de 15
Temmuz'a kadar başvurular yapılamamaktadır. Bu nedenle üniversite sınavına yeni girmiş adayların Almanya'daki üniversitelere müracaat edebilecekleri ilk tarih 15 Ocak tarihidir. Bu nedenle;
her ihtimale karşı dönem kaybetmemek ve açıkta kalmamak için lütfen Türkiye'de kazandığınız üniversiteye kaydınızı yaptırınız!
Şayet Alman üniversitesi sizi kabul ederse Türk üniversitesindeki kaydınızı dondurup gidiniz.
Lisan kursları
Her Alman üniversitesinde dil kursları verilmediği gibi, bazılarında yalnızca ileri düzey kursları mevcuttur. Hatta bazı üniversitelerde (Örn: Münih'te) bu kurslar ücrete tabidir. Hatta bazı
üniversiteler Almanca dil bilgisini başvuru sırasında belgeleyemeyen adayları kabul etmemektedir. Bu nedenle gitmyi arzu ettiğiniz üniversitenin koşulları hakkında önceden mutlaka bilgi edininiz.
Bazı üniversiteler yabancı öğrencilerden müracaat anında en azından Temel Düzeyde Almanca bilgisi(Grundstufenkenntnisse) istemektedir. Dil kurslarının olup olmadığını, tarihlerini ve ücretlerini lütfen Alman üniversitelerinden öğreniniz. Eğer dil kursları yoksa Alman üniversitelerinin önereceği bir dil kursuna gidiniz.
Üniversite haricinde gideceğiniz özel dil kursunuz haftada beş gün ve en az 20 saat olmalıdır. En ideali haftada 40 saatlik, yani günde 8 saatlik bir yoğun dil kursuna gitmenizdir. Çünkü bu durumda Alman üniversitelerinin istediği seviyeye 6 ay hatta daha kısa bir sürede ulaşabilirsiniz.
İstanbul'daki Alman Kültür Merkezi'nde de dil kursları düzenlenmektedir. Lütfen dil kursları ile ilgili bilgileri telefon edip sorunuz.
Öğrenim harcı
Almanya'da öğrenim genellikle ücretsizdir. Yani öğrenim harcı (özel üniversiteler hariç) alınmamaktadır. Ama her sömestre için sağlık sigortası priminin (yaklaşık 225 Euro) ödenmesi gerekmektedir.
Ayrıca Almanya'da geçiminizi temin edebilmeniz için (kira, yiyecek-içecek, yol ve kitap masrafı v.b. masraflar için) her ay yaklaşık 650 Euro gereklidir. Öğreniminizi kendinizin finanse
etmeniz gerektiğini gerçekçi olarak gözönünde bulundurmanız gerekmektedir.
Çalışma izni
Öğrenci vizesi alanlar Almanya'da ancak oturma iznine sahiptirler. Çalışma izinleri yoktur. Bu nedenle çalışmaları da mümkün değildir.
Fakat bazı eyaletlerde, özellikle yaz tatillerinde çalışmak ya da part time çalışmak mümkündür. Bu konuda Alman üniversitelerinin öğrenci işlerine (Studentenwerk) başvurulabilir.
Öğrenim kredisi
Ebeveynlari en çok üç yıl önce Almanya Federal Cumhuriyeti'nden ayrılmış olan yabancı öğrenciler bazı şartlar altında Federal Öğrenim Teşvik Yasasından (BaföG) (Federal Öğrenimi Destekleme
Kanunu) çerçevesinde öğrenci kredisinden yararlanabilirler (ayda yaklaşık 650 Euro).
Bu konuda bilgi ve form almak için lütfen herhangi bir Alman üniversitesinin öğrenci işlerine (Studentenwerk) başvurunuz.
Burslar
Burs imkanları çok kısıtlı olup, genelde lisans (resim, müzik ve güzel sanatlar alanında) yada yüksek lisans mezunlarınaverilmektedir. Burslar ile ilgili bilgileri konsolosluk yada
elçilik kültür bölümünden yada DAAD'den öğrenebilirsiniz.
Alman üniversitelerine başvuru
1- Önce Alman üniversitelerinden başvuru formlarını isteyiniz ve başvuru şartlarını öğreniniz. Alman üniversiteleri birbirlerindenbağımsız olduklarından, farklı başvuru şartları öne
sürebilimektedirler.
Alman üniversitelerinden başvuru formu istemek için örnek mektup:
Sol üst: Adınız ve adresiniz
Sağ üst: Tarih
Metin:
Sehr geehrte Damen und Herren,
ich möchte an Ihrer Hochschule im Studiengang.................... (okumak istediğiniz bölüm yada bölümleri belirtiniz) studieren und bitte Sie um Übersendung der entsprechenden Formulare und
Unterlagen.
Mit bestem Dank im voraus
(İmza)
Eğer dil kursları, öğrenci yurtları v.s hakkında da bilgi edinmek istiyorsanız bunu da mektupta ayrıca belirtiniz.
İlk başta mektup haricinde başka evrak (diploma, not dökümü v.b.) göndermeyiniz.
2- Alman üniversitesi size gerekli bilgi ve formları 2 ila 4 hafta içinde gönderecektir
3- Formları Almanca bilen bir arkadaşınızın yada tercüme bürosu yardımıyla eksiksiz doldurunuz
4- Üniversitlerin sizden talep ettiği tüm belgeleri önce Almanca'ya yeminli tercüme yaptırın, daha sonra ise noterden ve İstanbul Valiliği yada bulunduğunuz ilin Valiliğinden "Apostel
Tasdiği" yaptırarak üniversiteye posta yoluyla iadeli taahhütlü olarak gönderin. Konsolosluğumuz bu tür tasdikleri yapmamaktadır.
Genelde Alman Üniversiteleri tarafından istenilen belgeler
Liseyi yeni bitirenler için:
1. Almanca yazılmış özgeçmiş
2. Lise diploması
3. ÖSS Sınav Sonuç Belgesi (kazandı belgesi)
4. ÖSYS Sınav Sonuç Belgesi (yerleştirilme belgesi)
5. Lise son sınıf not dökümleri
6. Almanca dil düzeyinizi gösteren belgeler
Üniversite öğrencileri için:
1. Almanca yazılmış özgeçmiş
2. Lise diploması
3. ÖSS Sınav Sonuç Belgesi (kazandı belgesi)
4. ÖSYS Sınav Sonuç Belgesi (yerleştirilme belgesi)
5. 1999'dan önce yerleştirilenler: ÖSYM II. basamak sınav sonuç belgesi
6. Üniversitede okuduğunuza dair öğrenci belgesi
7. Not dökümleri
8. Almanca dil düzeyinizi gösteren belgeler
Üniversite mezunları için:
1. Almanca yazılmış özgeçmiş
2. Lise diploması
3. ÖSS Sınav Sonuç Belgesi (kazandı belgesi)
4. ÖSYS Sınav Sonuç Belgesi (yerleştirilme belgesi)
5. 1999'dan önce yerleştirilenler: ÖSYM II. basamak sınav sonuç belgesi
6. Üniversite diploması ya da çıkış belgesi
7. Not dökümleri (Transkript)
8. LES Sonuç Belgesi (LES=Lisansüstü Eğitim Sınavı Sonuç Belgesi)
9. Varsa yüksek lisans not dökümleri
10. Varsa staj belgeleri
11. Almanca dil düzeyinizi gösteren belgeler
Asılları Türkçe olan bu belgeleri üniversiteye yollanmadan :
· Yeminli tercüme ( Almanca'ya )
· Noter tasdiği
· Apostille tasdiği (Kaymakamlıklardan)
yaptırılarak başvuru formu ile birlikte en geç 15 Ocak ya da 15 Temmuz'a kadar Almanya'da üniversitede olacak şekilde posta yoluyla ve iadeli taahütlü olarak üniversiteye gönderiniz. Belgelerin en geç belirtilen tarihlerde üniversitelerde olması gerekmektedir.
Şansınızı arttırmak için mümkünse birden fazla üniversiteye müracaat ediniz !
Postahaneden alacağınız iadeli taahhütlü belgesini ve başvuru belgelerinizin fotokopilerini lütfen saklayınız.
Müracaat belgeleriniz Almanya'daki üniversitelere ulaştıktan sonra sizlere muhakkak olumlu yada olumsuz bir cevap verilecektir. Eğer cevabınız olumlu ise, yani Almanya'daki üniversite tarafından
kabul görmüşseniz sizlere kabul belgeniz(Zulassungsbescheid) gönderilecektir. Kabul belgeniz elinize ulaşır ulaşmaz, hiç vakit kaybetmeden kendinize Almanya'daki geçiminizi temin
edecek (aylık olarak en az 650,- EUR) bir garantör bulmanız gerekmektedir. Garantörünüz geçiminizi temin edeceğine dair size bir taahhütname (garanti belgesi) vermek durumundadır.
Garanti Belgesi
Garanti belgesini Almanya (Alman ya da Türk olabilir, akraba olma zorunluluğu yoktur) ya da Türkiye'deki bir tanıdığınızdan alabilirsiniz.
Garanti belgeniz Almanya'dan alınacaksa, kefiliniz sizin adınıza çıkartacağı ve Alman Yabancılar Kanunu madde 84'e uygun öğrenim için davetiyeyi (Verpflichtungserklärung)
yabancılar dairesinden alıp ve yabancılar dairesine tasdiklettirilip size gönderilmesi gerekmektedir. Belgenin Almanca adı:
(Verpflichtungserklärung gem. § 84 zwecks Studium).
Size garanti belgesini verecek olan yakınınız yada tanıdığnızın maaşına ve geçindirdiği aile fertleri sayısına lütfen dikkat ediniz. Kefiliniz size her ay en az 650 Euro verebilecek durumda
olmalı ve kefilinizin her ay düzenli bir geliri olmalıdır. Eğer tanıdıklarınızdan hiç kimse size aylık 650,- Euro verebilecek durumda değilse, bu durumda garanti belgenizi (taahhütnamenizi) örneğin
bir kişiden 250,- Euro, bir diğerinden 250,- Euro ve başka birinden de yine 150,- Euro olmak üzere, toplam 650,- Euro edecek şekilde üç ayrı garanti belgesi de alabilirsiniz. Fakat bu
durumda yabancılar dairesinin yürüteceği soruşturma süresi ve işlemleri de daha uzun süre alacaktır.
Eğer Alman Yabancılar şubesi taahhütnameyi vermeden önce öğrencinin Türkiye'den vizeye müracaat etmesini istiyorsa, bu durumda öğrencinin taahhütnamesiz eğitim vizesi için müracaatta bulunması ve vize müracaat formlarına Almanya'daki kefili ile ilgili olarak ayrıntılı bilgi (Adı ve Soyadı,
Almanya'daki ikmetgah adresi ve Telefon numarası) vermesi gerekmektedir.
Garanti belgeniz Türkiye'den alınacaksa, yani kefiliniz Türkiye'de ise, kefilinizin (Almanya'da doğabilecek eğitim masraflarınızı aylık en az 650,- EURO olarak karşılayacağını
beyan ettiği) ve noterden alacağı taahhütnameyi noterden tasdiklettirmesi ve Almanca tercümesi ile (tercüme de noterden tasdik ettirilmelidir) birlikte size vermesi
gerekmektedir. Bu durumda Alman Konsolosluğunun vize bölümü sizden ayrıcakefilinizin gelir durumunu gösteren belgeleri isteyecektir. Bunlar kefiliniz çalışıyorsa iş evrakları (yani vergi
levhası, faaliyet belgesi, imza sirküleri, maaş bordrosu v.b.), emekli ise; emekli maaşını gösteren belgeler, hesap cüzdanları v.b. belgelerdir.
Türkiye'deki noterlerden alınacak Taahhütname için örnek metin:
TAAHHÜTNAME
Ben (doğum tarihi ve yeri) doğumlu (Adınız ve Soyadınız) Almanya'da göreceği dil kursu ve üniversite eğitimi süresinca doğabilecek eğitim ve yaşam masraflarını aylık en az 650,- EURO'ya kadar karşılayacağımı taahhüt ederim.
Noterden alacağınız bu taahhütnameyi bir yeminli tercümanaverip Almanca'ya tercüme ettirmeniz ve noter tasdiği yaptırmanız gerekmektedir. Bu işlemi yaptırdıktan sonra ve gerekli diğer belgelerinizi
de tamamladıktan sonra mümkün olan en kısa sürede öğrenci / lisan kursu vizesi için müracaat etmeniz gerekmektedir.
Belgelerinizi tamamladıktan sonra mümkün olan en kısa süredeÖğrenci/Lisan Kursu vizesi için müracaat etmeniz gerekmektedir.
Öğrenci /Lisan kursu vizesi için gerekli belgeler
1- Alman üniversitesinden başvuru yaptığınızı teyit edenbaşvuru teyit belge (Bewerberbestätigung) [bu belge siz başvuru formlarını Alman üniversitesine yolladıktan sonra Alman
üniversitesi tarafından size 2 ila 4 hafta içinde gönderilir. Bazen Alman üniversiteleri bu belgeyi yollamayıp son müracaat tarihini bekler ve o tarihten sonra kabul yada ret belgesini yollayabilir.
Eğer size bir başvuru teyit belgesi gönderilmişse, bu belge üniversitenin sizi kayıt ya da kabul ettiği anlamına gelmez! Bu belge sadece başvurunuzu teyit eden bir belgedir ] yada
Alman üniversitesi kayıt belgesini size ancak yeterli Almanca biliyorsanız "Zulassungsbescheid" (Kabul Belgesi) adı altında Şubat/Mart ya da Ağustos/Eylül aylarında
gönderir.)
2- Lisan Kursu Kayıt belgesi ile ücretin ödendiğine dair makbuz. [ Almanca bilmeyenler Almanya'daki bir dil kursundan (bu üniversitenin kendi dil kursu da olabilir) kesin kayıt
belgesialmalıdırlar. Kurs haftada beş gün ve en az 20 saatlik olmalıdır! Hatta kurs ücretinin peşinen yatırıldığına dair makbuz da alınırsa iyi olur. Yalnız bu durumda dil kursu ile
görüşün. Eğer vize alamazsanız size paranızı geri iade edeceklerini garanti etsinler.]
3- Türkiye'deki lise yada üniversite diplomanız yahut üniversiteden öğrenci belgesi ile bu belgelerin Almanca'yatercüme edilmiş ve noter tasdiği yapılmış suretleri
4- Türkiye'de ikamet eden anne ve/veya babanın muhtarlıktan alınacak ikamet belgeleri ile bu belgelerin Almanca'ya tercüme ettirilmiş suretleri
5- Eğitim taahhütnameniz (Bkn: Garanti Belgesi )
6- Öğrenim süresi boyunca geçerli olan bir pasaport.
7- Konsolosluktan alınacak iki adet uzun süreli eğitim için beyazvize formu
8- Formlara yapıştırılmak üzere son zamanlarda çekilmiş vesikalıkiki resim
9- 25,- EURO Vize ücreti
Tüm evraklar iki forma ilave olarak ikişer nüsha olmalıdır!
Müracaat dosyanızın bir nüshası müracaat ettiğiniz Alman Elçiliği yada Konsolosluğu vize bölümü tarafından Almanya'da başvurduğunuz üniversitenin bulunduğu şehirdeki yabancılar
dairesine (Ausländerbehörde) doğrulukları araştırılmak üzere gönderilir. Yabancılar dairesinin araştırmaları genelde altı ila sekiz
hafta arasında değişebilmektedir. Yabancılar dairesi yürüttüğü soruşturma sonucunda Türkiye'deki vize bölümüne bilgi aktarır. Yabancılar şubesinden alınan bilgi doğrultusunda Türkiye'deki
vize bölümü vizenizi verir. Almanya'daki vize araştırmalarını kısaltmak için, mümkünse garanti belgesini veren kefil, dil kursu ve üniversite aynı şehirde, bu mümkün değilse en azından aynı eyalet
sınırları içinde olmasına dikkat ediniz.
DİKKAT
Turistik veya ticari vize öğrenci vizesine çevrilemez ve uzatılamaz.
Bu nedenle muhakkak Türkiye'deki bir Alman temsilciliğine (konsolosluk yada büyükelçilik) öğrenci vizesi için başvurun. Öğrenci vizesi ilk aşamada üç ay olarak verilir. Alacağınız bu vize
ile Almanya'ya girişinizi yaptıktan sonra bu vizenizi her altı ayda yada yılda bir uzattırmak durumundasınız. Bu konuda nereye nasıl başvurulacağını öğrenmek için Alman üniversitelerin öğrenci
işlerinden (Studentenwerk) yardım isteyebilirsiniz.
Daha ayrıntılı bilgi için Türkiye'deki Alman temsilciliklerininkültür ataşeliklerine ya da öğrenci vizesi bölümlerine müracaat edebilirsiniz.
Alman Büyükelçiliği Ankara
Tel.: 0312- 426 54 65-67 yada 0312 - 455 51 00
Alman Konsolosluğu İstanbul
Tel.: 0212 - 334 61 00
Alman Konsolosluğu İzmir
Tel.: 0232-421 69 95-96
Almanca ya da İngilizce biliyorsanız, bilgi için müracaat edebileceğiniz bazı linkler:
DAAD
Student-Affairs
Studentenwerke
Hochschulkompass
Studien und Berufswahl
Almanya'da ingilizce eğitim alabileceğiniz programlar için ise:
İngilizce Programlar İçin
Uniranking:
. Wirtschaftswoche Dergisi (ehukuk.net
tarafından eklenmiştir)
· Stern Dergisi
· Spiegel Dergisi
Yurt dışı çalışma ve öğretim tecrübeleri için:
auslandspraktikum-ratgeber.com
Başvurunuzun kabul edilmesini diler, Almanya Federal Cumhuriyeti' ndeki öğrenim hayatınızda başarılar dileriz.